Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(5425 niezalogowanych)
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
trudno im pojąć że cały paragraf dotyczy używania samochodu w norge na innych blachach jak norweskie . a że nie napisali o rowerach , samolotach i promach kosmicznych to mają pecha

miti35 napisał
ja pytalem toll i powiedzieli ,ze samolotem mozna tylko bilety trzeba miec.
powiedział ci to tylko jakiś urzędas a napewno nie dał na piśmie z pieczątką jako oficjalna odpowiedż . trafisz na innego to ci powie inaczej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
właśnie
jeśli kogoś nie stać na norweski samochód
i zmuszony jest jeździć bezwypadkowym, serwisowanym i z niskim przebiegiem z Polski
to niech lepiej zwróci się do Toll na piśmie, z prośba o pisemną odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
Nie bierzecie jeszcze poprawki na jeden oczywisty fakt. W 95% w urzędach typu Toll, Nav i inne takie pracują całkowici kretyni dla których tabliczka mnożenia do 100 jest pojęciem całkowicie abstrakcyjnym. Jakiekolwiek pytanie skierowane do takiego osobnika kończy się zazwyczaj zawieszeniem procesów myślowych i najczęściej na twoje pytanie pada odpowiedź wybrana w drodze losowania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
ale niby po co mialby jezdzic wlasnie autem do rodziny.Mysle liczy sie ,ze ta rodzina jest odwiedzana i tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Ponad pół roku temu zadzwoniłem do Toll w sprawie motoru na pl blachach tylko na tor(trafiłem na polaka), po dłuższej rozmowie wyszło że wciąż moge jeżdzić autem na pl blachach po 3latach pobytu w norge ...

...Ponieważ żona i dzieci w pl, odwiedzam ją min.6 raszy w roku w tym min 3 razy autem!! Pomimo stałej umowy i stałego numeru

Nie mówie że tak jest, mówie co mi powiedział(po dziś dzień nie wierze w to co mówił), powiem tak zależy kto cie zatrzyma do kontroli, jeśli taki sam niedoinformowany funkcjonariusz to ok ale jak trafisz na bardziej rozgarniętego co sie przypierdoli to masz pozamiatane

Qrwa pracujecie tu zarabiacie kase więc po co kombinować. kupić auto takie na jakie was stać i mieć święty spokój ale większość nie kupi z 98r tutaj bo za drogie woli mieć 2006 na pl blachach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
anders b. napisał:
Ponad pół roku temu zadzwoniłem do Toll w sprawie motoru na pl blachach tylko na tor(trafiłem na polaka), po dłuższej rozmowie wyszło że wciąż moge jeżdzić autem na pl blachach po 3latach pobytu w norge ...

...Ponieważ żona i dzieci w pl, odwiedzam ją min.6 raszy w roku w tym min 3 razy autem!! Pomimo stałej umowy i stałego numeru

Nie mówie że tak jest, mówie co mi powiedział(po dziś dzień nie wierze w to co mówił), powiem tak zależy kto cie zatrzyma do kontroli, jeśli taki sam niedoinformowany funkcjonariusz to ok ale jak trafisz na bardziej rozgarniętego co sie przypierdoli to masz pozamiatane

Qrwa pracujecie tu zarabiacie kase więc po co kombinować. kupić auto takie na jakie was stać i mieć święty spokój ale większość nie kupi z 98r tutaj bo za drogie woli mieć 2006 na pl blachach.

To tylko potwierdza moją teorie o kompletnych debilach w urzędach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
anders b. napisał:
większość nie kupi z 98r tutaj bo za drogie woli mieć 2006 na pl blachach.
tylko, że z reguły
te norweskie
ma rzeczywisty przebieg i stan
lepszy od tego polskiego
poza lakierem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Rzymski82 napisał:
Nie bierzecie jeszcze poprawki na jeden oczywisty fakt. W 95% w urzędach typu Toll, Nav i inne takie pracują całkowici kretyni dla których tabliczka mnożenia do 100 jest pojęciem całkowicie abstrakcyjnym. Jakiekolwiek pytanie skierowane do takiego osobnika kończy się zazwyczaj zawieszeniem procesów myślowych i najczęściej na twoje pytanie pada odpowiedź wybrana w drodze losowania
pierwszy przerzucany temat w nowym roku i od razu takie cos rzuca mi sie w oczy... pieknie powiedziane....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
Miałem kilka wizyt w rożnych urzędach i jeszcze mi się nie zdarzyło aby w tej samej sprawie gdziekolwiek usłyszał 2 te same odpowiedzi. Może w Norwegii działa jakiś program rządowy "praca dla kretyna" Im dłużej się o tym myśli to wydaje się to coraz bardziej prawdopodobne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
jasta102 napisał:
właśnie
jeśli kogoś nie stać na norweski samochód
i zmuszony jest jeździć bezwypadkowym, serwisowanym i z niskim przebiegiem z Polski
to niech lepiej zwróci się do Toll na piśmie, z prośba o pisemną odpowiedź

Oto odpowiedz z Toll na temat uzytkowania polskiego auta w Norwegii:Om du har ektefelle og/eller barn under 18 år bosatt i utlandet, og som du deler adresse med- og oppholder deg hos når du er der, er det etter dagens regler ingen tidsbegrensning for hvor lenge du kan kjøre en utenlandskregistrert bil i Norge.

Du behøver ikke å søke om bruken til norske tollmyndigheter om dette er din situasjon, men du bør ha med relevant dokumentasjon under kjøring i tilfelle kontroll som viser at det er slik.

Dette kan være vigselsattest, attest for ektefelle/barnas bosted i utlandet, med videre.

Normalt er det tilstrekkelig at man besøker familien i hjemlandet jevnlig - normalt 1 til 2 ganger per måned.

Annen familie bosatt i utlandet enn ektefelle og/eller barn under 18 år er ikke relevant i denne sammenhengen.

Med vennlig hilsen

Infosenteret

t: +47 0 30 12 | f: +47 22 34 68 30

e: oslo@toll.no | i: www.toll.no

Tollregion Oslo og Akershus

Tollavdelingen | Infosenteret

Tollbugata 1 A | Postboks 8122-Dep | 0032 Oslo

Nadmienie ze mieszkam w Norwegii od 2001 r,posiadam nr personalny i jestem zarejestrowany w folkeregistert.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok